IZJAVA O KOLAČIĆIMA

Izjava o kolačićima

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje internet stranica sprema na vaše računalo, tablet ili mobilni uređaj. Kolačići se koriste za razne potrebe, primjerice za prilagodbu prikaza internet stranice vašim potrebama (postavke jezika i slično), za spremanje lozinki ili formi koje ste ispunili, u svrhu marketinških aktivnosti ili za statističke potrebe.

Kolačići mogu sadržavati razne informacije, međutim informacije mogu biti spremljene jedino ako vi to omogućite – internet stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im vi niste dali.

Onemogućavanje kolačića

U svakom trenutku možete promijeniti postavke vašeg internet preglednika na način da sami možete birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, želite li kolačiće automatski brisati prilikom zatvaranja internet preglednika kao i opciju da u potpunosti isključite kolačiće. Internetski preglednici obično su programirani tako da im je prihvaćanje kolačića zadana postavka, ali to možete jednostavno podesiti promjenom postavki svog internet preglednika. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na internet stranicama.

Koje vrste kolačića koristimo?

Koristimo privremene i trajne kolačiće. Koriste se kolačići prve i treće strane. Kolačići se koriste u razne svrhe koje uključuju osnovno funkcioniranje internet stranice i prikupljanje statističkih podataka.

Što su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala nakon zatvaranja internet preglednika. Pomoću privremenih kolačića pohranjujemo privremene podatke i omogućavamo pristup sadržaju.

Što su trajni kolačići?

Trajni ili prateći kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internet preglednika. Pomoću njih pohranjujemo podatke kao što su ime za prijavu i lozinka – na taj način se ne morate svaki put prijavljivati prilikom posjete određenom mjestu (Opcija „Zapamti me“). Ove kolačiće koristimo i kako bi bolje razumjeli navike korisnika (na primjer koje stranice su najposjećenije) kako bi mogli poboljšati internet stranice i prilagoditi ih vama. Trajni kolačići ostat će na računalu dok ne isteknu ili dok ih ručno ne obrišete.

Što su kolačići prve strane?

Kolačići prve strane dolaze s internet stranice na kojoj se trenutno nalazite, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću njih pohranjujemo podatke koji će se ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta internet stranici.

Što su kolačići treće strane?

Kolačići treće strane dolaze s druge internet stranice, a ne s internet stranice na kojoj se trenutno nalazite. Međutim, povezani su s radom i značajkama internet stranice na kojoj se nalazite.

Osnovna funkcionalnost internet stranice

Ovi kolačići spadaju u kategoriju privremenih kolačića ili trajnih kolačića i omogućuju korištenje bitnih komponenti potrebnih za ispravno funkcioniranje internet stranice. Bez tih kolačića većina usluga koje koristite na internet stranici ne bi radila ispravno.

Prikupljanje statističkih podataka

Ovi kolačići mogu biti prve ili treće strane i koriste se za dobivanje statističkih podataka o posjećenosti i načinu upotrebe internet stranice.

Pratimo statističku posjećenost web stranice radi prikupljanja podataka o posjećenosti iste koristeći se pritom uslugom „Google Analytics“ od Google Inc. kao pružatelja usluge. Podaci prikupljeni putem servisa „Google Analytics“ statističkog su prikaza, anonimni i ograničeni su samo na: broj posjetitelja navedenih servisa, identifikacija preglednika i ključnih riječi koje vode do mjesta, otkrivanje poteškoća prilikom navigacije i utvrđivanje onih podataka koji najviše ili najmanje zanimaju naše korisnike.

Detaljne informacije o ovoj usluzi.

Više o informacijama koje Google prikuplja, kako ih upotrebljava i kako kontrolirati informacije poslane Googleu saznajte na:  Google pravila o privatnosti.

Korisnik se može isključiti iz usluge Google Analytics tako da instalira dodatak pregledniku.

Više informacija o upravljanju kolačićima potražite na stranicama preglednika kojim se koristite. Napominjemo kako je svrha kolačića poboljšanje i omogućivanje upotrebe naše internet stranice. Sprječavanjem ili brisanjem kolačića možete onemogućiti funkcioniranje značajki naše internet stranice ili uzrokovati drugačiji rad i izgled u vašem pregledniku.

Za više informacija o kolačićima posjetite http://allaboutcookies.org

 Kako isključiti kolačiće?

Korištenje kolačića moguće je isključiti promjenom postavki Vašeg Internet pretraživača. Kako promijeniti postavke najčešćih pretraživača možete naći ovdje: